KOLBOWE EKSPRESY DO KAWY
W Nova Coffee® We Love Coffee bez względu na to, czy jesteś początkującym domowym baristą, czy profesjonalistą, znajdziesz ekspres kolbowy w każdym przedziale cenowym. Parzenie kawy przy użyciu ekspresu kolbowego wymaga przynajmniej podstawowej wiedzy oraz czasu i cierpliwości. Podkreśla ceremonialny charakter przygotowania i picia tego wykwintnego napoju.
Ekspresy kolbowe najczęściej cechują się eleganckim i stylowym wyglądem dlatego też stanowią ważny element dekoracyjny kuchni, kawiarni czy kącika kawowego. Klasyczna konstrukcja wywodząca się z włoskiego stylu oraz solidne wykonanie są cenione i podziwiane przez miłośników kawy na całym świecie.
Bezspornie uważa się, że kawa z ekspresu kolbowego smakuje lepiej, gdyż jest ona niepowtarzalna, a doświadczony barista potrafi wydobyć z ziaren całą esencję i aromat. Rozpocznij swoją podróż po świecie kawy z ekspresem kolbowym od Nova Coffee!
Ekspresy kolbowe są jednymi z najbardziej tradycyjnych i cenionych rodzajów ekspresów do kawy. Ich unikalna konstrukcja, pozwala, aby wytworzone ciśnienie przeciskało wodę poprzez zmieloną kawę znajdującą się w kolbie, tworząc perfekcyjne espresso. Dzisiejsze ekspresy kolbowe oferują pełną możliwość kontroli nad procesem parzenia kawy. Możesz regulować ciśnienie, czas ekstrakcji i inne parametry, dzięki temu w pełni kontrolujesz smak i aromat swojej kawy. Właśnie dzięki manualnej kontroli i precyzyjnej konstrukcji uzyskujesz espresso o doskonałej jakości i intensywnym aromacie. Proces parzenia kawy moższ w pełni dostosować do swoich indywidualnych preferencji. Korzystając dodatkowo z dyszy do spieniania mleka, możesz Tworzyć swoje napoje kawowe.
Przygotowanie kawy z ekspresu kolbowego, wymaga odrobiny wprawy i wyczucia w kliku kwestiach. Przygotowaliśmy dla was krótką ściągę na temat tego, czym się kierować rozpoczynając przygodę z ekspresem kolbowym.
-
Grubość mielenia kawy- kawa nie może być zbyt drobno ani zbyt grubo zmielona, gdyż napar będzie albo za słaby, albo za gorzki,
-
Ilość kawy- zaleca się użycie od 8g do 16g zmielonej kawy w zależności od preferencji. Niektóre ekspresy wyposażone w automatyczny młynek dają możliwość odmierzenia ilości. W przypadku korzystania z oddzielnego młynka do kawy można przyjąć, że lekko czubata łyżka stołowa zmielonej kawy to 7-9 g a 1 lekko czubata łyżeczka zmielonej kawy to 3-4 g
-
Tampowanie- kawę w kolbie należy ubić przy pomocy tampera. Zaleca się jeden silny nacisk. Nierównomierne ubicie kawy powoduje, że proces parzenia jest nieprecyzyjny; mamy w jednej porcji kawę przeparzoną i niedoparzoną, co będzie odczuwalne w smaku.
-
Ilość wody- ekstrakcja powinna trwać od 20 do 25 sekund. Widząc, że strumień naszego espresso robi się jasny, należy zakończyć przepuszczanie wody.
Oto dobry przykład jak zaparzać kawę w ekspresie ciśnieniowym kolbowym.
Do dzieła!
Nova Coffee® We Love Coffee ❤❤❤ Sklep stacjonarny i serwis ekspresów w Nowym Sączu ul. Węgierska 182a
Darmowa przesyłka
Na terenie Polski dla każdego zamówienia powyżej 199 zł