Opcje przeglądania
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

W Nova Coffee® We Love Coffee bez względu na to, czy jesteś początkującym domowym baristą, czy profesjonalistą, znajdziesz ekspres kolbowy w każdym przedziale cenowym. 

Parzenie kawy przy użyciu ekspresu kolbowego wymaga czasu i cierpliwości. Podkreśla ceremonialny charakter przygotowania i picia tego wykwintnego napoju.

Bezspornie uważa się, że kawa z ekspresu kolbowego smakuje lepiej, gdyż jest ona niepowtarzalna, a doświadczony barista potrafi wydobyć z ziaren całą esencję i aromat.

Rozpocznij swoją podróż po świecie kawy z ekspresem kolbowym od Nova Coffee!

KOLBOWE EKSPRESY DO KAWY

  • nowość
SMEG ECF01PKEU Ekspres Kolbowy RÓŻOWY SMEG ECF01PKEU Ekspres Kolbowy RÓŻOWY
Producent: SMEG
Cena:

1 444,99 zł

szt.
zobacz więcej
SMEG ECF02BLEU Ekspres kolbowy czarny SMEG ECF02BLEU Ekspres kolbowy czarny
Producent: SMEG
Cena:

1 717,99 zł

szt.
zobacz więcej
SMEG ECF02CREU Ekspres kolbowy KREMOWY SMEG ECF02CREU Ekspres kolbowy KREMOWY
Producent: SMEG
Cena:

1 717,99 zł

szt.
zobacz więcej
SMEG ECF02WHEU Ekspres kolbowy BIAŁY SMEG ECF02WHEU Ekspres kolbowy BIAŁY
Producent: SMEG
Cena:

1 717,99 zł

szt.
zobacz więcej

Przygotowanie kawy z ekspresu kolbowego, wymaga odrobiny wprawy  i wyczucia w kliku kwestiach:

  • Grubość mielenia kawy- kawa nie może być zbyt drobno ani zbyt grubo zmielona, gdyż napar będzie albo za słaby, albo za gorzki,
  • Ilość kawy- zaleca się użycie od 8g do 16g zmielonej kawy w zależności od preferencji. Niektóre ekspresy wyposażone w automatyczny młynek dają możliwość odmierzenia ilości. W przypadku korzystania z oddzielnego młynka do kawy można przyjąć, że  lekko czubata łyżka stołowa zmielonej kawy to 7-9 g a 1 lekko czubata łyżeczka zmielonej kawy to 3-4 g.
  • Tampowanie- kawę w kolbie należy ubić przy pomocy tampera. Zaleca się jeden silny nacisk. Nierównomierne ubicie kawy powoduje, że proces parzenia jest nieprecyzyjny; mamy w jednej porcji kawę przeparzoną i niedoparzoną, co będzie odczuwalne w smaku. 
  • Ilość wody- ekstrakcja powinna trwać od 20 do 25 sekund. Widząc, że strumień naszego espresso robi się jasny, należy zakończyć przepuszczanie wody.

Do dzieła!

Nova Coffee® We Love Coffee ❤❤❤

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium